Kuchnia

kolacja

Kiszone śliwki węgierki
LIWKI W SOLANCE:
słoik 0,6 l
śliwki - tyle, ile weszło do słoika,
1 listek laurowy,
1/2 płaskiej łyżki soli (ok. 8 g),
woda.

Śliwki w całości, bez drylowania, poukładałam w miarę ciasno w słoiku, wetknęłam listek laurowy. Zalałam solanką, w taki sposób, by do słoika trafiło około 1/2 łyżki soli.

ŚLIWKI KISZONE SOLO:
słoik 0,25 l
14 śliwek,
1 płaska łyżeczka soli,
1 płaska łyżeczka cukru,
4 kulki ziela angielskiego.

Śliwki przekroiłam na pół, usunęłam pestki. W miseczce ugniotłam z solą i cukrem. Puściły nieco soku. Dodałam kulki i ciasno ugniotłam w małym weku o objętości 0,25 l. (Soli ma być po prostu 1,5% wagowo czyli standard dla szybkiego kiszenia).

Oba weki zostawiłam na 7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie śliwki zmieniły kolor z niebiesko-fioletowego na czerwonawy - spadło Ph. Pamiętajcie, aby użyć prawidłowych naczyń do kiszenia, aby zapewnić odpowiednie środowisko do fermentacji mlekowej. Śliwki kisimy tak jak inne warzywa i owoce - bez dostępu powietrza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation