Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Cynamonowe ciasto ze śliwkami | Moje Wypieki

Składniki:

1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki (110 g) drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
2 duże jajka
2/3 szklanki (około 165 ml) mleka
45 g masła, roztopionego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
śliwki, odpestkowane i przepołowione, w zależności od wielkości - około 10 śliwek
Dodatkowo:

3 łyżki cukru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu, do posypania (lub cukier cynamonowy).
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę - przesiać. Wymieszać z solą, odłożyć.

Jajka, mleko, masło, wanilię, cukier - umieścić w misie miksera i zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia, by w cieście nie było grudek.

Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przelać do niej przygotowane ciasto, na wierzch wyłożyć śliwki (rozcięciami ku górze). Po śliwkach posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (ja ten etap pomijam, zamiast tego po upieczeniu oprószam ciasto cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem).

Piec w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu, przez 30 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation