Kuchnia

Pomysły na obiad i nie tylko

Knedliki bułczane
To najczęściej spotykany rodzaj knedlików. Pasuje idealnie do gulaszu czy pieczeni z sosem. Dobrze wchłaniają płyny więc łatwo łączą się z innymi elementami dania.

DO ICH ZROBIENIA POTRZEBUJEMY:
2 bułki (czerstwe)
pół kostki drożdży
pół łyżeczki cukru
0,5 kg mąki krupczatki
szczypta soli
szklanka mleka
jajko
Zaczynamy od pokruszenia drożdży na małe kawałki. Wsypujemy je do miseczki, do której dodajemy także cukier i odrobinę ciepłego mleka. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Następnie dodajemy przygotowany rozczyn do miski z mąką, bułkami pokrojonymi w drobną kostkę, solą, resztą mleka i jajkiem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Kiedy jest gotowe odkładamy na około pół godziny do wyrośnięcia (w naczyniu przykrytym ściereczką). Tworzymy wałki, które gotujemy około 20 minut (przekręcając po połowie czasu). Po ugotowaniu i wyjęciu knedliki można ponakłuwać, żeby wyszła z nich para. Kroimy ostrym nożem lub nitką na plasterki

Knedliki ziemniaczane
W Czechach mówi się o nich, że są to knedliki, które się przykleją do wszystkiego w buzi. Są jednak popularne i smaczne.

DO ICH ZROBIENIA POTRZEBUJEMY:
1 kg ugotowanych ziemniaków w skórce
2 jajka
250 g mąki krupczatki
150 g kaszy manny
sól
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Po ostygnięciu zdejmujemy z nich skórkę i ucieramy na drobno. Dodajemy do nich jajka, mąkę i kasze mannę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które dostawiamy żeby odpoczęły. Rozdzielamy je na kilka części (z tych składników 2-3 części, w zależności od wielkości garnka) i robimy rulon. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 25 minut w połowie przekręcając knedlika. Po ugotowaniu kroimy na plasterki ostrym nożem lub nitką.

Knedliki można podawać na różne sposoby. W Czechach najczęściej z wołowym gulaszem, z wieprzowiną lub pieczenią, ale znajdziecie na pewno więcej możliwości. Na zdjęciu gulasz wieprzowy.

Knedliki trzeba lubić, ale jest to ciekawa alternatywa do ziemniaków. Porcje, które powstają z tych proporcji są duże i spokojnie starczą na kilka osób (nawet i na dwa razy, zwłaszcza knedlik bułczany). Najważniejsze, żeby do knedlików mieć jakiś sos, bo same w sobie potrafią porządnie zapchać. Już wiecie jak zrobić czeskie knedliki więc do dzieła!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation