Design

CIASTA

Ekspresowe ciasto bez pieczenia - PrzyslijPrzepis.pl

Zobacz galerię
Ekspresowe ciasto bez pieczenia
Ekspresowe ciasto bez pieczenia

Zobacz galerię

45min

Składniki
Na kwadratową blaszkę o boku 24cm

1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego)
250g margaryny lub masła
2 budynie śmietankowe
750ml mleka 2%
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru pudru
ok 250g czekoladowych herbatników
50g płatków migdałów (może być więcej)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
10 łyżek likieru kawowego
100g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania przepisu:

Ekspresowe ciasto bez pieczenia

Namoczone kruche ciastka układamy na spód1. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, do przestudzonej dodajemy 4 łyżki likieru kawowego. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą, a na niej układamy obok siebie delikatnie namoczone w kawie i likierze kruche ciastka z morelową glazurą.
Z tłuszczu, cukru i budyniu robimy masę2. 0,5l mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru trzcinowego. Wlewamy na gotujące mleko i dobrze mieszamy by się nie przypalił i nie było grudek. Studzimy. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy przestudzony budyń oraz po łyżce pozostałego likieru. Ucieramy na najniższych obrotach miksera, by masa się nie zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka.
Przekładamy ciasto herbatnikami3. Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation