Kuchnia

SŁODKOŚCI

Pudding chia z mango i awokado

Składniki na warstwę puddingu:
3 łyżki nasion chia
2/3 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego, polecam kokosowe)

Składniki na warstwę owocową:
1/2 awokado
1/2 mango
2 suszone daktyle bez pestek
1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego, polecam kokosowe)

Składniki na chrupiącą kaszę:
1 łyżeczka oleju kokosowego
3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżeczka miodu

Zaczynamy od przygotowania puddingu - nasiona chia mieszamy z mlekiem w miseczce i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, aż chia napęcznieje i zagęści mleko. Kiedy tak się stanie, przekładamy pudding do dwóch miseczek lub słoiczków.
Mango odkrawamy od pestki, obieramy ze skórki i razem z obranym awokado, mlekiem i daktylami miksujemy na gładki mus w malakserze. Dzielimy go między dwa słoiczki z puddingiem chia.

Na małej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy kaszę. Prażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, mieszamy, by pokrył on kaszę i przekładamy kaszę na papier do pieczenia. Grzbietem łyżki rozpłaszczamy ją na cienką warstwę, starając się, by ziarna do siebie przylegały i odstawiamy do wystudzenia i zestalenia. Posypujemy pudding chia z mango i awokado chrupiąca kaszą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation