Kuchnia

Na slodko

Leniuch Ewy Wachowicz



Składniki
250 g masła
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 filiżanka espressoproszku
500 g mleka w
200 g herbatników
garść migdałów
1 kieliszek rumu
cukier puder do dekoracji
Etapy przygotowania
1
Masło roztopić. Dodać kakao, następnie cukier. Wymieszać. Dolać wodę oraz espresso. Po wystudzeniu partiami dodać mleko w proszku. Uprażone wcześniej migdały posiekać, herbatniki pokruszyć, dosypać do masy. Dolać rum i dokładnie wymieszać. Za pomocą folii spożywczej zrobić zgrabne wałki. Wstawić do lodówki. Po ok. 4 godzinach wyjąć, zdjąć w folię, oprószyć cukrem pudrem, zawinąć w szary papier (tak, by część leniucha wystawała), przewiązać rafią.
Podawać pokrojone w krążki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation