Dziecko

dziecko AMELKA

Truskawkowa zebra bez pieczenia

Składniki
Składniki podstawowe:
• 1 kg truskawek,
• 250 gram serka mascarpone,
• 2 małe żółtka,
Składniki dodatkowe:
• Około 350 gram herbatników
Składniki robocze:
• 2,5 łyżki żelatyny,
• 1,5 łyżki cukru pudru do serka,
• Cukier kryształ do smaku dodany do truskawek,
• cynamon do podania,
• 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego


1. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy.

2. Otrzymany mus truskawkowy stawiamy na ogniu i podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Całość słodzimy do smaku (nie dużo, by deser był orzeźwiający). Mus pozostawiamy do ostygnięcia. Aby proces ten przyspieszyć możemy ganek z musem włożyć do zimnej wody.

3. Formę o wymiarach 24 x 16 cm wykładamy folią spożywczą. Na jej dnie umieszczamy warstwę herbatników.

4. Herbatniki przykrywamy cienką warstwą tężejącego musu truskawkowego. Mus ponownie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. U mnie wyszło 6 warstw herbatnikowych i 5 truskawkowych.
Otrzymaną „truskawkową zebrę” wstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by truskawki zastygły.

5. MASA MASCARPONE:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Serek mascarpone przekładamy do miski. Ucieramy go dodając stopniowo masę żółtkową. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.

6. . Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego. Wyciskamy go na zastygnięte ciasto truskawowo- herbatnikowe. Całość ponownie wstawiamy do lodówki, by krem stężał. Przed podaniem ciasto posypujemy cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation