Kuchnia

Przepisy

Przysmak serowy z rodzynkami

35 dag mąki pszennej
35 dag sera białego
4 jajka
250 g margaryny (lub masła)
1 szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
10 dag rodzynek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Ser, żółtka, margarynę (pokrojoną w kostkę), cukier i cukier wanilinowy wyrabiamy na niezbyt gładką masę - najlepiej robotem kuchennym tak by w masie były pozostawione grudki sera. Do masy serowej dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i sparzone rodzynki – mieszamy. Ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli dodajemy do sera i delikatnie wszystko łączymy. Pieczemy w temp. 195 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o średnicy 24 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation