Design

CIASTA

Składniki:
350 g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 szklanki ugotowanej soi (około 350 g)
garść posiekanej natki pietruszki
1 papryczka chili
1 łyżeczka soli
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki tartego parmezanu
jelita wieprzowe

Namaczamy na noc około 3/4 szklanki soi (z tego zrobi nam się właśnie potrzebne 1,5 szklanki ugotowanej soi). Następnego dnia gotujemy do miękkości ze szczyptą soli. Odcedzamy i wkładamy do miski blendera. W piekarniku rozgrzanym do 230 stopni pieczemy posiekane i skropione oliwą z oliwek pieczarki, cebulę i czosnek. Czekamy aż grzyby puszczą soki, czyli około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy razem z sokiem, który się wytworzył do pojemnika z soją. Dodajemy pietruszkę, sól, posiekaną papryczkę chili oraz sok z cytryny i miksujemy chwilę. Miksujemy tylko do momentu aż składniki się połączą, staramy się aby pozostały widoczne kawałki, a nie gładka masa. Masę przekładamy do miski, dodajemy parmezan i stopniowo bułkę i dokładnie mieszamy. Napełniamy farszem jelita wieprzowe i parzymy kiełbaski w gorącej wodzie przez 10 minut. Kiełbaski podajemy na gorąco, smażone lub grillowane.

Jeżeli nie chcemy używać jelit to ręcznie możemy uformować kiełbaski lub kotleciki. Wówczas będzie to wersja całkowicie wegetariańska.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation