Kuchnia

kuchnia

Letni tort Nigelli

Składniki na biszkopt do tortownicy o śr. 24 cm:

3 jajka
250g cukru
90ml wrzątku
150g mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na krem waniliowy:

2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
250ml tłustego mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na wierzch tortu:

750g truskawek (u mnie było 700g)
2-3łyżeczki cukru
500ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego

Krem waniliowy i biszkopt najlepiej przegotować przynajmniej kilka godzin wcześniej żeby były zimne.

Krem waniliowy:

Wszystkie składniki poza ekstraktem podgrzewamy w rondelku na średnim ogniu ciągle mieszając. Kiedy krem zacznie gęstnieć podgrzewamy jeszcze ok. 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy będzie już zimny dobrze włożyć go do lodówki.

Biszkopt:

Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Kiedy będą już miały odpowiednią konsystencję powoli wlewamy wrzątek ciągle ucierając. Dodajemy do masy jajecznej mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Ja po prostu wyłożyłam dno papierem do pieczenia i to wystarczyło. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 min. Zostawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, dzielimy na 3 części dopiero jak będzie całkiem zimny.

Kiedy krem i biszkopt wystygną możemy zacząć robić tort.
Truskawki myjemy, 500g zasypujemy 2 łyżeczkami cukru (można je wcześniej podzielić na mniejsze części). Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno. 1/3 dodajemy do kremu waniliowego (lub więcej jak ja). Biszkopt przekrojony na 3 części przekładamy kremem i truskawkami z cukrem. Wierzch tortu dekorujemy pozostałą śmietaną i resztą truskawek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation