Kuchnia

Przepisy

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM


Składniki: (blaszka 23x10)
ciasto
-80ml rozpusczonego oleju kokosowego
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-40g mąki kokosowej
-3 jajka M
-pół szklanki erytrolu/ksylitolu

masa orzechowa
-3 kopiaste łyżki masła orzechowego
-40g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody
-100ml mleka roślinnego/wody

polewa czekoladowa:
-50g gorzkiej czekolady
-3 łyżki mleka roślinnego


Sposób przygotowania:
-olej z dodatkiem czekolady rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy, aż przestygnie
-jajka z dodatkiem erytrolu/ksylitolu miksujemy na puch (wsypujemy po trochu słodzik- nie wszystko naraz)
-dodajemy rozpusczoną czekoladę i ponownie miksujemy, ale na małych obrotach
-dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-przelewamy masę do blaszki i pieczemy 25-30minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy

masa orzechowa:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą (100ml) i gotujemy do miękkości
-odstawiamy i lekko studzimy (kasza musi być lekko ciepła)
-dodajemy masło orzechowe, oraz mleko roślinne/wodę i całość dokładnie blendujemy
-masę orzechową nakładamy na spód czekoladowy

polewa:
-czekoladę z dodatkiem mleka roślinnego rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-na sam koniec mieszamy, zdejmujemy z palnika i studzimy
-polewę nakładamy na ciasto i rownomiernie rozprowadzamy

następnie:
-gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation