Kuchnia

ciasteczka

Babeczki bananowe z kawałkami czekolady

Składniki:
mąka pszenna - 200g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
soda - 1/4 łyżeczki
cynamon - 1/4 łyżeczki
jajko - 1
cukier brązowy - 175g
olej - 100ml
maślanka - 125ml
banany - 3 większe
czekolada gorzka - 100g, posiekanej
czekolada mleczna - 50g, posiekanej (opcjonalnie)
Wykonanie:
W misce mieszamy ze sobą jajko, cukier, olej i maślankę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i oba rodzaje czekolady. Wszystkie składniki dokładanie łączymy.
Banany obieramy ze skórki i dokładnie rozgniatamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation