Kuchnia

chlebek nasz powszedni

Chleb dla początkujących – banalnie prosty przepis na puszysty chrupiący chlebek. – Przygarach.pl – Najlepsze przepisy w sieci!Składniki:

7 g suchych drożdży
500 g mąki pszennej (możesz też ją zmieszać z żytnią w stosunku 3:1 i chleb też wyjdzie pyszny)
400 ml ciepłej wody (dwie niepełne szklanki)
dwie łyżeczki cukru
dwie płaskie łyżeczki soli
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
opcjonalnie: przyprawy do smaku- ja raz robiłem z dwoma łyżkami oregano, a kolejne dwa razy bez dodatków (możesz dodać wedle własnego uznania)
Wykonanie:

Na początku zrób zaczyn. Drożdże wsyp do kilku ciepłej wody i odstaw na ok. 10 minut.

Następnie sypkie składniki wysp do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj do nich zaczyn (wodę z drożdżami).

Wszystko starannie wymieszaj łyżką, aż uzyskasz gładką, zwięzłą masę. Później przykryj miskę i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok 30 minut, aby przez ten czas wyrosło i nabrało objętości.

Keksówkę natłuść i lekko obsyp bułką tartą. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz delikatnie je wymieszaj i włóż do formy. Keksówkę z ciastem chlebowym odłóż jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce, by trochę wyrosło.

Po tym czasie włóż formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piecz przez godzinę.

Chleb najlepiej jeść dopiero po ostygnięciu, a jeszcze lepiej na następny dzień. Lepiej nie kroić tego pieczywa od razu po wyjęciu z piekarnika, bo gorący może po prostu rozpaść się na kawałki.

Smacznego!

PREV POST

Przygotowanie ich zajmuje 5-10 min. Są tak pyszne, że zaczniesz robić je codziennie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation