Kuchnia

Ciasta i inne

Żeberka w kapuście

Kilogram żeberek wieprzowych, kilogram kiszonej kapusty, średnia cebula, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek, granulowany czosnek, kminek mielony, koncentrat pomidorowy 90 g, woda 250 ml, smalec

Umyte żeberka pokroiłam na kawałki z dwoma kostkami. Oprószyłam solą i pieprzem. Na łyżce rozgrzanego smalcu, na średnim ogniu ładnie przyrumieniłam. Usmażone żeberka zdjęłam z patelni. Na tłuszczu od smażenia mięsa zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojoną kapustę. Dodałam pełną łyżkę majeranku, łyżeczkę mielonego kminku, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz do smaku. Do wszystkiego dodałam koncentrat pomidorowy, wlałam gorącą wodę. Dusiłam całość mieszając kilka minut - do połączenia się składników. Połowę kapusty przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na kapustę poukładałam usmażone żeberka, dodałam 4 ziela angielskie i 3 liście laurowe. Całość przykryłam pozostałą kapustą. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st z grzałką góra dół. Piekłam pod przykryciem ok 1,5 godziny - do miękkości kapusty i mięsa. Gotowe danie podałam z ugotowanymi i ubitymi ziemniakami

Kapusty nie odciskałam z nadmiaru soku, nie płukałam ponieważ nie była mocno kwaśna. Nie dodawałam też soli, była wystarczająco słona. Żeberka smażyłam na smalcu bo były chude. Gdy sa tłuściejsze smażę na suchej patelni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation