Kuchnia

SŁODKOŚCI

Torcik musowy z mango | Moje Wypieki
CUDO!!!!!!!
(radzę bez biszkopta)-
POPRAWKI : zmniejszyć o połowę ilość składników,
zamiast biszkopta: na 4 porcje 20 herbatników zmiksować z olejem kokosowym i ubić na dnie kokilek i do lodówki
żadnego dodatkowego cukru pudru
glazura z mango-dwa razy więcej żelatyny

Mus z mango:

600 g pulpy/puree z z mango* (mniej więcej 2 sztuki mango)
100 g jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
20 g żelatyny w proszku lub 6 listków żelatyny
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:

1 malutkie mango, obrane i pokrojone w kostkę
Mango obrać, usunąć pestkę. Zważyć – powinniśmy otrzymać dokładnie 600 g miąższu. Zmiksować (np. blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym) do otrzymania gładkiego puree. Najbardziej polecam jednak użycie gotowej pulpy z mango.*

W międzyczasie żelatynę w proszku zalać wodą (tylko do jej przykrycia – kilka łyżek zimnej wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Puree z mango przelać do garnuszka. Dodać sok z cytryny, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej kremówki dodawać puree z mango z jogurtem, w trzech turach, delikatnie mieszając. Wymieszać, krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug śmietany. Dodać pokrojone w kostkę mango i delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Na spód wyłożyć dolny blat biszkoptu 23 cm. Naponczować delikatnie ponczem (wylewanym na biszkopt przy pomocy małej łyżeczki). Na wierzch i po bokach biszkoptu wyłożyć mus z mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki na glazurę z mango:

130 g pulpy/puree z mango*
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatyny
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia (około 3 łyżek), odstawić do napęcznienia na 10 minut.

Pulpę z mango podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Przelać na stężony mus z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.

Gotowy torcik wyjąć z lodówki i przy pomocy noża uwolnić torcik z formy. Przełożyć na paterę i dowolnie udekorować. Pokroić i podawać.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation