Kuchnia

Bezglutenowe

Jagielnik z bananem
SKŁADNIKI (na formę 20 cm)

SPÓD:
1/2 szklanki płatków owsianych lub orzechów
10-12 daktyli
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka oleju kokosowego
WIERZCH
2 łyżki mleka kokosowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
2 łyżeczki oleju kokosowego
MASA
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego bez cukru
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego 400 ml*
sok z 1/2 cytryny
4-5 łyżek syropu klonowego
2-3 łyżki masła orzechowego bez cukru
1-2 bardzo dojrzałe banany
ziarenka z 1/2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy

PRZYGOTOWANIE
Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy pod gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka roślinnego i gotujemy przez 20 minut. Do kaszy można dodać 1-2 łyżeczki oleju kokosowego, dzięki temu później będzie fajnie kremowa.

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Płatki owsiane lub orzechy blendujemy na drobno, jednak nie na kompletny pył. Do płatków lub orzechów dodajemy kakao, odcedzone daktyle i olej kokosowy i blendujemy, aż składniki dobrze się połączą. Jeśli masa jest za sucha, dolewamy trochę wody po daktylach.

Powstałą masą wykładamy spód blaszki. Spód warto wcześniej wyłożyć folią spożywczą, a boki posmarować olejem kokosowym. Jeśli masa ciężko odkleja się od dłoni, to zwilżamy ją zimną wodą.

Tortownicę wkładamy do lodówki na 10 minut. Po tym czasie spód smarujemy masłem orzechowym. Jeśli jest za twarde, to podgrzewamy je przez chwilę w mikrofalówce lub w małym rondelku. Banana/y kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na spodzie posmarowanym masłem orzechowym.

Do ugotowanej kaszy dodajemy sok z cytryny, syrop klonowy, ekstrakt lub ziarenka z wanilii oraz stałą część z mleka kokosowego z puszki i blendujemy na bardzo gładką masę.

* Używamy zimnego mleka kokosowego z puszki, które oddzieliło się na część stałą i część płynną, czyli takiego, które jest bardzo twarde. W tym przypadku można dodać również wodę ostałą na dnie puszki, ciasto z takim mlekiem stężeje. Jeśli mleko ciągle jest płynne, możliwe że masa będzie za rzadka. Z mleka warto odłożyć 2 łyżki, na późniejszy wierzch ciasta.

Powstałą masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy, odstawiamy do ostygnięcia o chowamy do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation