Kuchnia

SŁODKOŚCI

Leche frita - smażone mleko - food²
Leche frita:
500 ml pełnotłustego mleka
4 jajka
125 g cukru
80 g skrobi kukurydzianej (można użyć ziemniaczanej)
1 łyżeczka cynamonu


Dodatkowo:
2 jajka, roztrzepane
mąka pszenna
masło do wysmarowania formy
oliwa z oliwek do smażenia
100 g drobnego cukru do wypieków wymieszanego z 1 łyżeczką cynamonu
PRZYGOTOWANIE

Mleko, jajka, cukier, skrobię kukurydzianą i cynamon ubij trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Miksturę wlej do rondla i gotuj na małym gazie, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). W pewnym momencie masa zacznie gęstnieć i przypominać gęsty budyń, wtedy zdejmij ją z ognia i trochę przestudź.
Budyń wlej do prostokątnej formy lub pudełka (o wymiarach 20 cm x 15 cm), wysmarowanej uprzednio masłem. Masę wyrównaj szpatułką, przykryj folią spożywczą i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki aż stężeje.
Budyń pokrój na kwadraty. Każdy kawałek obtocz najpierw w mące, a później w jajku. Smaż na mocno rozgrzanej oliwie do złotego koloru. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po odsączeniu obtocz cynamonowym cukrem (koniecznie, gdy leche frita jest jeszcze ciepłe).
Podawaj same lub z gęstą śmietaną. Leche frita smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno - po całej nocy w lodówce, jeżeli doczekacie :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation