Kuchnia

Przepisy

Przepis na Chińskie pierogi Wonton - Obiading.pl

450 gramów mięsa wieprzowego (mielonego)
20 dekagramów białej kapusty
1 łyżka imbiru
3 szczypty posiekanego szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka octu ryżowego
pieprz
sól
1 jajko
olej
ciasto wonton (około 40 kwadratów)

Etap 1: Gotujemy posiekaną na drobno białą kapustę. Uwaga – kapusta nie może się rozgotować, trzymamy ją na ogniu zaledwie kilka minut, po czym odcedzamy przelewając zimną wodą. Kapustę należy porządnie odsączyć z nadmiaru wody.
Etap 2: W misce przygotowujemy farsz. Dodajemy mięso mielone, sos sojowy, imbir, szczypiorek, ocet oraz rozgniatamy ząbki czosnku. Na koniec dodajemy kapustę i przyprawiamy farsz solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.



Etap 3: Czas na formowanie pierożków. Na kwadraty ciasta wonton nakładamy po łyżce farszu, po czym zamykamy pierogi. Boki należy posmarować białkiem, które odegra tu rolę kleju (pierogi nie rozejdą się podczas smażenia).
Etap 4: Teraz na dużej patelni smażymy pierogi na złoto. Należy uważać, aby nie przypalić za bardzo potrawy, ale także nie pozostawić pierożków zbyt krótko na ogniu – farsz w środku nie może być surowy.
Etap 5: Po smażeniu odsączamy pierogi na papierowych ręcznikach. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation