Kuchnia

kuchnia

Domowy ser żółty – składniki:

1 litr mleka o zawartości tłuszczu 3,2%
1 kg. białego sera tłustego lub półtłustego
3 żółtka
około 100 g. masła
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach
około 1 i ½ łyżeczki soli do smaku

Domowy ser żółty – przepis:

Zagotowuje w garnku 1 litr mleka, dodaje mocno pokruszony ser i sól. Mieszam. Podgrzewam do czasu aż oddzieli się serwatka (jasno żółta woda). Ser przelewam na sicie. Serwatkę wylewam, skrzep zachowuję.
Od razu podgrzewam w czystym dość wysokim garnku masło, gdy rozpuści się i zawrze wrzucam ser, mieszam energicznie, cały tłuszcz powinien zostać wciągnięty a ser zacznie być bardziej płynny. To moment w którym trzeba dodać jajka i energicznie wymieszać. Również muszą się stopić z masą, wtedy czas na sodę. W tym momencie masa zacznie rosnąć, proszę mieszać aż wszystko się upłynni do konsystencji sera topionego. To moment na wyłączenie gazu i dodanie tymianku oraz papryki.
Ser przekładam do woreczka foliowego i wstawiam do szynkowara lub innego pudełka zależnie od kształtu jaki chcę uzyskać. Może być również jakaś miseczka, mi zależało na kształcie.
Domowy ser żółty wstawiam do lodówki, następnego dnia można go kroić na kanapki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation