Kuchnia

SŁODKOŚCI

Tort z kremem bawarskim i mango | Przepisy: ciasta | Studio Kuchnia

spód

200 g ciasteczek maślanych
50 g masła kokosowego
50 g wiórków kokosowych
krem bawarski

4 płatki żelatyny
300 ml mleka
1 laska wanilii
5 żółtek
90 g cukru
300 ml śmietany kremówki
mus z mango

2 bardzo dojrzałe mango
80 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
4 płatki żelatyny

Przygotowanie
Spód

Olej kokosowy rozpuścić, ciasteczka rozkruszyć i przełożyć do blendera. Zalać masłem, dodać wiórka kokosowe i zmiksować. Formę z obręczą o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Wsypać okruszki do tortownicy . Wygładzić powierzchnię i umieścić formę w lodówce.

Krem bawarski

Płatki żelatyny zamoczyć w chłodnej wodzie. W garnku podgrzać mleko na średnim ogniu. Laski wanilii przeciąć na pół i dodać do mleka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę.

Wycisnąć żelatynę i wymieszać z mlekiem. Wlać niewielką ilość gorącego mleka do żółtek i dokładnie wymieszać. Następnie wlać masę jajeczną do reszty mleka. Podgrzać na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką , aż masa zgęstnieje. Nie trzymać garnka za długo na palniku, aby jajka się nie ścięły. Przelać budyń do miski i ostudzić.

Przelać śmietanę do miski i ubić, aż zrobi się gęsta, lecz nie sztywna. Ubitą śmietanę przełożyć do ostygniętego budyniu, całość wymieszać na jednolitą masę. Przelać do formy na ciasteczkowy spód i włożyć do lodówki na 1 godzinę.



Mus z mango

Płatki żelatyny zamoczyć w chłodnej wodzie. Mango obrać, wyciąć pestki i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondelka i porządnie zmiksować. Dodać cukier i sok cytrynowy, lekko podgrzać. Wycisnąć żelatynę i dodać do ciepłego musu. Całość wymieszać aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do schłodzenia. Następnie przelać do formy na stężały krem bawarski i ponownie pozostawić w lodówce do idealnego stężenia, około godziny. Ciasto można zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.

Wykończenie

Przed rozpięciem tortownicy przejechać nożem wzdłuż brzegów, żeby odkleić ciasto. Delikatnie kroić ostrym nożem. Tort można przechowywać w lodówce przykryty folią przez 2 dni.
Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i kawałkami świeżego mango. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation