Kuchnia

Sushi

Veggie quinoa sushi - Lazy Cat Kitchen

Jak ugotować komosę
Na sicie płuczę pod kranem 1 szklankę kaszy quinoa. Dokładnie tak, jak robi się to z kaszą jaglaną!
Do garnka wlewam 1 i 2/3 szklanki wody, wsypuję kaszę i zagotowuję. Trzymam na gazie przez 2 minuty, wyłączam gaz i zostawiam quinoa pod przykryciem, żeby napęczniała.
Kaszę quinoa można solić przed zagotowaniem, ja tego najczęściej nie robię!
SUSHI
6 arkuszy nori
1½ cup quinoa (ja użyłam czarnej)
3 łyżki białej pasty miso *, dostosować do smaku
1 jajko lniane lub chia (opcjonalnie, patrz UWAGI)

1 małe awokado, obrane i pokrojone w plasterki
1 marchewka, obrana i w paseczki spiralizer
1 burak, obrany i julienned
1 mały daikon (japońska rzodkiewka), obrany i julienned
wasabi
tamari (dla wersji GF) lub sos sojowy
marynowany imbir, kupiony w sklepie lub
Wypłucz quinoa. Rozpuść pastę miso w szklance wody. Wypłukaną komosę ryżową włożyć do garnka z przezroczystą pokrywką. Dodaj rozpuszczoną pastę miso i dodatkowo 1 i szklanki wody do garnka. Załóż pokrywkę i zagotuj komosę ryżową. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień, aby gotować. Dusić (pod przykryciem), aż cała woda zostanie wchłonięta. Gdy komosa ryżowa wchłonie całą wodę (lekko przechyl garnek, aby sprawdzić, czy nie została w nim woda), wyłącz ogrzewanie i pozostaw garnek (NIE PODNOSIĆ POKRYWKI) na gorącej płycie na około 5-10 minut, aby komosa ryżowa kończy gotowanie na parze. Upewnij się, że całkowicie ostygniesz przed zrobieniem rolek sushi, w przeciwnym razie arkusze nori staną się mokre.
Kontynuuj, aby zrobić swoje sushi:
KROK 1 (Jeśli nie masz doświadczenia w robieniu sushi, zapoznaj się z tym przepisem na zdjęcia krok po kroku) Owiń matę do sushi (mata bambusowa lub złożony ręcznik kuchenny) w duży kawałek folii spożywczej. Połóż matę, połóż arkusz nori na macie, błyszczącą stroną do dołu. Weź łyżeczką trochę komosy ryżowej i rozprowadź ją równomiernie na arkuszu nori, pozostawiając 1 cm margines na samej górze, do uszczelnienia. Oprócz równomiernego rozprowadzania komosy ryżowej, nadal wciskaj ją w matę grzbietem łyżki.
KROK 2 Ułóż plasterki awokado, kilka kawałków buraków, marchewkę i diakon na całej długości arkusza.
KROK 3 Używając maty, powoli zacznij zwijać rolkę, ściskając ją mocno obiema rękami. Wracaj od czasu do czasu, aby upewnić się, że wszystko jest mocno związane.
KROK 4 Kiedy dojdziesz do końca, zanurz palec w wodzie i szczotkuj wodą brzeg, aby uszczelnić rolkę. Zakończ walcowanie i odłóż rolkę na bok. Powtórz ostatnie 4 kroki z pozostałymi arkuszami nori.
Po zrolowaniu wszystkich rolad sushi pokrój je ostrym nożem na 1 cm plasterki. Podawaj z marynowanym imbirem, wasabi i dodatkiem tamari (lub sosu sojowego).
UWAGI
* Dodanie pasty miso do wody do gotowania sprawia, że komosa ryżowa jest nieco lepka, co oznacza, że rolki sushi się nie rozpadną. Jeśli nie masz miso lub jeśli twoja komosa ryżowa nie jest wystarczająco lepka, aby się skleić, wymieszaj przez nią kilka łyżeczek lnu lub jajka chia (po ostygnięciu), aby upewnić się, że dobrze przylega do arkuszy nori.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation