Kuchnia

Jedzenie i Przystawki

ŁATWY KURCZAK W SOSIE SATAY
(4 porcje)

Składniki na marynatę:

4 łyżki mleka kokosowego (z puszki przeznaczonej na sos)
1 1/2 łyżki masła orzechowego
1 1/4 łyżki brązowego cukru
1 1/4 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
szczypta soli
4 podudzia z kurczaka lub 2 udka podzielone na podudzia i pałki
olej do smażenia
Składniki na sos:

1×400 ml puszka mleka kokosowego
1/4 szklanki masła orzechowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka czerwonej pasty curry
1/2 łyżeczki mielonego chilli
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub z cytryny
liście kolendry do dekoracji
Przygotowanie:

W celu przygotowania marynaty, wymieszaj mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier, pastę curry, sosy i sól w misce, włóż kurczaka i dokładnie go w niej obtocz. Odstaw na co najmniej 10 minut do zamarynowania.
Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
Na szerokiej, najlepiej żaroodpornej patelni rozgrzej olej, włóż kurczaka (zdejmij z niego pobieżnie marynatę) i obsmaż przez 3-4 minuty z każdej strony do zarumienienia, po czym włóż do nagrzanego piekarnika na kolejne 30 minut aż kurczak będzie gotowy.
W międzyczasie, w rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem soku z limonki) i resztę marynaty. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj aż zgęstnieje, przez około 5-6 minut. Dopraw do smaku sokiem z limonki, solą i cukrem.
Wymieszaj kurczaka z przygotowanym sosem, posyp kolendrą i ewentualnie orzeszkami ziemnymi i podawaj.

Źródło: https://karmelowy.pl/latwy-kurczak-w-sosie-satay-easy-satay-chicken/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation