Kuchnia

ciasta

Biszkopt: PYSZNY

4 duże jajka
szczypta soli
2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
2/3 szklanki mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik ustawiamy na 180 st.
Kwadratowa forma 24 cm x 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Jajka ubić z solą i cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Dodać olej i wodę i nadal miksować.
Do miseczki przesiać mąkę, kakao i proszek , następnie wmieszać do masy jajecznej delikatnie mieszający.
Przełożyć do form i piec około 30 min.
Odstawić do przestygnięcia, a następnie przkroić wzdłuż.

Krem:

200 gr. miękkiego masła
1/2 szklanki cappuccino w proszku ( w oryginale cukier puder)
2 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach)
400 gr. waniliowego serka homogenizowanego ( w temp. pokojowej)

Masło ubijamy z cappuccino do uzyskania jednolitek masy.
Dodajemy mleko w proszku i serek homogenizowany i mieszamy do połączenia składników.

Poncz:

300 ml mocnej kawy
100 ml likieru kawowego, czekoladowego lub Baileys

Dodatkowo:

około 220 gr. okrągłych biszkoptów (1,5 paczki)
gorzkie kakao

Montaż:
Pierwszy blad biszkopta ponczujemy i przykrywamy około połową masy.
Układamy warstwę naponczowanych biszkoptów.
Przykrywamy cienką warstwą kremu i posypujemy kakao.
Układamy drugą warstwę biszkopta, ponczujemy ciasto.
Wykładamy resztę kremu.
Przykrywamy naponczowanymi ciastkami i posypujemy kakao.
Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na całą noc).
Wyciągamy z lodówki na około 30 min. przed podaniem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation