Kuchnia

kuchnia

Pani Walewska zwana Pychotką

Pani Walewska zwana Pychotką - składniki

Kruche ciasto:
250g masła
500g mąki
65g cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka

Beza:
6 białek
200g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy:
500ml mleka
45g cukru
2 żółtka
40g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
200g masła

Dodatkowo:
300g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowy)
1 szklanka płatków migdałowych

Pani Walewska zwana Pychotką - wykonanie

Przygotowanie kruchego ciasta:
Wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i pokrojone na kawałki masło. Posiekać wszystko nożem, po czym zagnieść szybko ciasto. Podzielić na pół. Każdą część zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki.

Pieczenie:
Dwie jednakowe blaszki o wymiarach 22x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną porcję ciasta na prostokąt równy wymiarom blaszki. Nawinąć je na wałek do ciasta i przenieść do blaszki. Rozwinąć i lekko docisnąć do dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 15 minut.
W ten sam sposób postąpić z drugą porcją ciasta.

Przygotowanie bezy:
W tym czasie gdy pierwsza porcja kruchego ciasta piecze się w piekarniku przygotować bezę z połowy składników w następujący sposób: ubić białka na sztywną pianę. Cały czas ucierając wsypywać małymi porcjami cukier. Po dodaniu ostatniej porcji ubijać jeszcze dwie minuty. Wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Pieczenie:
Podpieczone ciasto posmarować połową dżemu. Przykryć masą bezową i posypać połową płatków migdałowych. Wstawić ponownie do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze 20 minut. Trzeba jednak uważać by płatki za bardzo się nie przypiekły.

W ten sam sposób przygotować bezę z drugiej połowy składników

Przygotowanie kremu budyniowego:
Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać mąkę i pół szklanki mleka. Dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Cały czas mieszając masę żółtkową wlewać do niej cienkim strumieniem gorące mleko. Postawić na gazie i podgrzewać do zgęstnienia cały czas mieszając. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć dodając po łyżce zimny budyń.

Montaż:
Rozsmarować połowe kremu na jednym blacie. Przykryć drugim, lekko docisnąć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Wyjąć godzinę przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation