Kuchnia

Na stòł

CUKINIOWA ROLADA

Składniki na 4 porcje
500 g cukinii
2 czubate łyżki mąki
3 jajka
300 g żółtego sera cheddar
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
200 g szynki gotowanej Balcerzak w plastrach
oliwa
sól
pieprz
1. Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Tak samo zetrzyj żółty ser cheddar. Startą cukinię przełóż na sitko i pozostaw tak przez 20 minut, aby obciekła z soku. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.

REKLAMA

2. Cukinię mocno odciśnij, wymieszaj z czosnkiem, żółtkami, mąką, koperkiem i połową sera. Masę przypraw solą i pieprzem. Na koniec wmieszaj do niej pianę ubitą z białek.

3. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem, lekko skrop go oliwą. Rozsmaruj masę cukiniową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 25 minut. Wyjmij, poczekaj, aż placek cukiniowy lekko przestygnie. Przykryj go plasterkami szynki. Posyp resztą żółtego sera i ciasno zroluj. Ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, by ser się stopił i wierzch rolady ładnie się przyrumienił.



Czytaj więcej na https://www.styl.pl/kuchnia/news-cukiniowa-rolada,nId,2993731#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation