Kuchnia

kuchnia

CIASTECZKA KOKOSOWE Z NADZIENIEM ANANASOWYM

Składniki:

250 g mąki pszennej
150 g masła
200 g cukru pudru
80 g wiórek kokosowych
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
7 żółtek
szczypta soli
400 g konfitury ananasowej


dodatkowo:

2 łyżki śmietany
1 żółtko
2 łyżki kokosu do posypania


Wykonanie:

Kokos, dobrze schłodzone masło i kandyzowaną skórkę pomarańczową rozdrabniamy za pomocą przystawki siekającej.

Można nie rozdrabniać kokosu, masło dobrze schłodzone zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, a skórkę pomarańczową drobno posiekać nożem.

Mąkę przesiewamy do naczynia, wsypujemy cukier puder, dodajemy masło, skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy żółtka. Całość zagniatamy ręcznie lub końcówkami do wyrabiania ciasta.

Gdy ciasto będzie gładkie owijamy w folię i schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut.

Konfiturę ananasową miksujemy i lekko podgrzewamy.

Schłodzone ciasto dzielimy na 4-5 części, robimy wałki, a te dzielimy na ok. 50 porcji wielkości orzecha włoskiego i robimy kuleczki. Ciasto z łatwością formuje się. Jest plastyczne jak plastelina. Każdą kulkę ugniatamy grzbietem nakrętki plastikowej tak aby utworzyć zagłębienie ok. 5-7 mm. Ciasteczka bardzo łatwo przybierają właściwy kształt.

Przestudzoną konfiturę ananasową nakładamy w utworzone zagłębienia po ½ łyżeczki na każde ciasteczko. Rozkładamy w odstępach 4-5 cm na blachę przykrytą papierem do pieczenia .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C. na złoty kolor ok. 15 min.

W tym czasie śmietanę miksujemy z żółtkiem. Smarujemy nią brzegi gorących jeszcze ciasteczek
i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation