Kuchnia

słodko

Ciasto orzechowa delicja

Składniki
Blaszka 24x36cm

Biszkopt orzechowy(składniki na 1blat):
• 4 duże jajka
• 3/4 szklanki cukru kryształu,
• 5 dag mielonych orzechów włoskich,
• 5 dag siekanych orzechów włoskich
• 0,5 szklanki mąki tortowej,
• 4 łyżki oleju,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kawowa:
- 0,6 litry mleka,
- 3 żółtka,
- 1 budyń waniliowy,
- 0,5 łyżki mąki tortowej,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- ok 2 łyżki cukru do smaku,
- 1,5 kostki masła,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ,
- alkohol do smaku
Dodatkowo:
- Paczka krakersów
- kajmak (masa krówkowa) 1 puszka (500 gram)
- 2 paczki delicji

1. BISZKOPT:
Żółtka oddzielamy od białek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do ubitej masy dokładamy wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy. Wlewamy olej. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 min w 180ºC.
W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt orzechowy. Upieczone biszkopty studzimy.
przygotowanie masy2. Połowę mleka gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z mąką , budyniem i żółtkami. Gotujemy budyń i studzimy.
Rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy.
Masło ucieramy na puch. Do utartego stopniowo dodajemy budyń, a na koniec kawę. Doprawiamy całość do smaku alkoholem.
nasączenie3. Mając upieczone biszkopty oraz przygotowaną masę przystępujemy do przekładania.
Kolejno nakładamy na siebie:
• Biszkopt orzechowy,
• połowa kajmaku,
• krakersy,
• połowa masy,
• delicje,
• połowa masy,
• biszkopt orzechowy,
• druga połowa kajmaku (po nałożeniu wykonujemy ozdobne wzorki na nim).
W trakcie przekładania biszkopty nasączamy ponczem kawowym.
wykładanie krakersów4. Wykładanie krakersów
przekładanie cd. 5. przekładanie cd
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation