Kuchnia

Przepisy

Ciasto Karnawałowa Krówka
Koniecznie musicie wypróbować, ciasto jest pyszne samo rozpływa się w ustach.
Forma 24 cm X 24 cm
40 minut czas przygotowania
15 porcji
Składniki:
• 3 ½ szk. mleka
• 2 opakowania budyniu waniliowego 40 g
• 6 łyżek cukru
• 2 galaretki cytrynowe
• 1 kostka margaryny
• 200 g herbatników
• 400 g masy korówkowej
• 660 ml śmietany 30 %
• 2 łyżki żelatyny
• 3 banany
• Orzechy włoskie do posypania
Sposób przygotowania:
1. Trzy szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki rozrabiamy budyń z cukrem, następnie wlewamy do gotującego mleka, wsypujemy galaretki i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
2. Margarynę ucieramy mikserem dodając stopniowo wystudzony budyń.
3. Na dnie Tortownicy układamy namoczone w mleku herbatniki.
4. Ciastka smarujemy cienko masą krówkową i wykładamy połowę masy budyniowej.
5. Na masie układamy pokrojone w plasterki banany i przykrywamy pozostałą masą budyniową.
6. Układamy ponowie herbatniki namoczone w mleku.
7. Śmietany ubijamy mikserem, dodajemy pozostała masę kajmakową i żelatynę rozrobioną w małej ilości wody.
8. Masę wykładamy na ciastka i posypujemy pokruszonymi orzechami.
9. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
10. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation