Kuchnia

Przepisy

Rolada z indyka z pieczarkami
Rolada faszerowana pieczarkami, owinięta aromatycznym boczkiem, który sprawia, że mięso jest pyszne i soczyste.
Składniki:
• 1 kg fileta z indyka
• 20 dag pieczarek
• 1 cebula
• 7 pasków podłużnych boczku parzonego
• ½ szklanki soku jabłkowego
• ¾ szklanki wina białego
• 1 łyżeczka mąki pszennej
• ¾ szklanki śmietany 12 %
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z mięsa usuwamy wystające części, kroimy wzdłuż, ale nie do końca i rozbijamy tak żeby powstał nam prostokąt. Doprawiamy solą.
2. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz sola.
3. Gotowy farsz rozkładamy na mięsie. Mięso zwijamy w roladę, owijamy boczkiem oraz folią aluminiową i pieczemy 35 minut w 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby boczek się zarumienił. Po upieczeniu mięso kroimy w grubsze plastry i układamy na półmisku.
4. Sok jabłkowy, wino gotujemy i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną.
5. Sosem polewamy roladę.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation