Design

Design

Płonące naleśniki „Suzette" z pomarańczą
SKŁADNIKI
90 g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka, 1/4 l mleka
1 łyżka stopionego masła
10 kostek cukru
4 duże pomarańcze
1 cytryna
3 łyżki masła
2 cl koniaku
1/8 l likieru pomarańczowego




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Mąkę, sól, jajka, mleko i masło, dobrze razem wymieszać . Kostki cukru potrzeć o cytrynę i pomarańcze, tak aby kostki nabrały żółtego koloru.
2
Cytrynę i pomarańcze obrać ze skórki, oczyścić z błon i dokładnie rozgnieść.
3
Na maśle upiec małe, cienkie na­leśniki. Ułożyć je na tacy razem z innymi dodatkami.
4
Na małej patelni, przy stole, rozto­pić łyżkę masła. Dodać cukier i sto­pić go stale mieszając, dodać sok z rozgniecionej cytryny i pomarańczy, podgrzewać do uzyskania syropu. Dolać likier pomarańczowy.
5
Naleśniki złożyć, pokropić konia­kiem i flambirować na patelni. Za­lać podgrzanym syropem z pomarańczami i cytryną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation