Kuchnia

Przepisy

Domowy pasztet do słoików -jak za dawnych lat. - Swojskie jedzonko
Składniki:

1 kg podgardla wieprzowego
0,5 kg boczku wieprzowego
0,5 kg wątróbki drobiowej (możecie użyć również wieprzowej ale drobiowa jest delikatniejsza)
3 marchewki
1-2 pietruszki
kawałek selera
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 jajka
sól ,pieprz
Do garnka wrzucamy podgardle, boczek, jedną cebulę, marchewki, pietruszkę , seler, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą (niewielką ilością, tak żeby przykryła mięso).gotujemy pod przykryciem do miękkości ok 1,5 godziny. następnie wyjmujemy wszystko z wody (mięso razem z warzywami i pozostawiamy ,żeby lekko przestygło). Pozostałe cebule kroimy w kostkę ,podsmażamy na odrobinie smalcu, dodajemy wątróbkę pokrojoną trochę drobniej i smażymy jeszcze kilka minut, następnie wyłączamy i również studzimy.
Jak wszystko przestygło (wątróbka z cebulą, mięso i warzywa) mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku(u mnie 2,4 mm ),jeśli macie grubsze sitko być może trzeba będzie zmielić dwa razy .Dodajemy do masy jajka doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem (możecie dodać również odrobinę maggi jak lubicie).Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do słoików zostawiając od góry 2 cm miejsca ,żeby dobrze się zamknęły. Słoiki wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką bawełnianą ,zalewamy wodą do połowy wysokości słoików i pasteryzujemy na małym ogniu przez ok 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation