Kuchnia

kuchnia

Keks makowy

kładniki:

1 szklanka mąki pszennej (lub 150g)
1 szklanka suchego maku (160g)
1 szklanka cukru pudru (150g)
4 jajka
190g masła lub margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
parę kropli aromatu rumowego lub migdałowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ok. 4 łyżek posiekanych bakalii (u mnie: migdały, rodzynki, orzechy i skórka pomarańczowa)
biała czekolada do dekoracji i łyżeczka oleju (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Masło lub margarynę roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. (Maku nie mielimy).
Bakalie posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z makiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Kolejno dodać roztopiony tłuszcz i aromat.
Mikser wyłączyć i delikatnie wmieszać bakalie.
Ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem i posypać makiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation