Kuchnia

sobota

Tarta orzechowa.
Składniki:
Ciasto kruche:
•250g mąki pszennej
•50g cukru
•125g masła lub margaryny
•1 jajko

Nadzienie:
•150g cukru
•300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
•50g mąki pszennej
•50g masła lub margaryny
•2 jajka
•200g orzechów włoskich
•ewentualnie skórka starta z pomarańczy

Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Formę na tartę (o średnicy 26cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godz. lub dłużej.
2.Przygotować nadzienie. Orzechy posiekać drobno. Odstawić na bok. Masło roztopić w garnku. Do roztopionego masła dodać śmietanę, cukier i mąkę, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i pozostawić, aż masa trochę ostygnie.
3.Do lekko ciepłej masy dodać po jednym jajku, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i ewentualnie skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
4.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45min. w temperaturze 180°C.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation