Kuchnia

kuchnia

Sernik na zimno- kokosowy

Składniki (kwadratowa tortownica o boku 24cm):

Masa serowa:

3 jajka umyte i sparzone
800g twarogu sernikowego (z wiaderka)
puszka mleka kokosowego
100g wiórków kokosowych
2 i 1/2 łyżki żelatyny
30 rozgniecionych tabletek słodzika lub 3/4 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)


Polewa:

pół tabliczki gorzkiej czekolady
łyżka oleju
łyżeczka żelatyny
trochę słodzika lub cukru
trochę mleka



Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj se słodzikiem (cukrem) na puszystą masę, dodawaj stopniowo twaróg oraz mleko kokosowe. Zmiksuj wszystko dokładnie.

Wiórki zmiel w rozdrabniaczu lub młynku do kawy na drobny proszek (jeżeli nie posiadasz takiego sprzętu- zostaw wiórki w pierwotnej formie) i dodaj do masy.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszaj z masą serową. Na koniec połącz całośc z ubitymi na sztywną pianę białkami.

Przelej masę do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki, a gdy zacznie tężeć zacznij przygotowywać polewę:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej olej i słodzik (cukier) do smaku. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącego mleka. Połącz z czekoladą i wyłóż polewę na tężejący sernik. Wstaw do lodówki, aż całość całkowicie stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation