Kuchnia

SŁODKOŚCI

Kokosowa panna cotta z marakują


Składniki (na 3-4 porcje, zależnie od wielkości foremek):

- 165 ml mleka kokosowego
- 100 ml śmietany 36%
- 50 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1 lekko czubata łyżka żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 1 owoc marakui

Mleko kokosowe i śmietanę wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier.

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, wydrapujemy nasionka i dodajemy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż cukier się rozpuści, a całość zacznie się gotować. Zdejmujemy z ognia.

Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy, zostawiamy na dwie minuty, a następnie dodajemy do gotącej mikstury i dokładnie mieszamy, by żelatyna rozpuściła się w roztworze. Rozlewamy do foremek (jeśli planujemy wyjmować pannę cottę z foremki niech będzie ona ceramiczna lub silikonowa, jeśli nie, mogą być ładne, szklane pucharki) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Gotowe panny cotty możemy wyjąć z foremek lub zostawić w miseczkach. Dekorujemy marakują i wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation