Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Mazurek czekoladowy
Przepis
Menu
Blog
Galeria
Wideo
Od kuchni

VIVA LA PASTA
WŁOSKIE SMAKI
ZIELONY ŚRODEK
POLSKI FUSION
DANIA DLA DWOJGA
RYBY I OWOCE MORZA
KUCHNIA ANGIELSKA
KUCHNIA HISZPAŃSKA
KUCHNIA MEKSYKAŃSKA
DANIA FRANCUSKIE
PAŁAC SMOKA
DOMOWA PIEKARNIA
DESERY
BABKI
BEZY
BROWNIE
CIASTA
CIASTECZKA
CZEKOLADA
LODY
MAZURKI
Bakaliowy
Cytrynowy
Czekoladowy I
Czekoladowy II
Toffee
Gianduia
Kawowy
Dekadencki
Kajmakowy I
Kajmakowy II
Pomarańczowy I
Pomarańczowy II
Pomarańczowy z bezą
Różany I
Różany II
MUFFINY i BABECZKI
PANNA COTTA
SEMIFREDDO
SERNIKI
TARTY
TIRAMISU
TORTY
TRUFLE
Budyń kokosowy
Cafe affogato
Crème brûlée
Deser bananowy
Domowy Baileys
Domowy budyń
Galaretki kawowe
Galaretki truskawkowe
Kawa mrożona
Krem angielski
Krem bawarski
Lamingtony
Mango i Ananas
Naleśniki czekoladowe
Naleśniki z kremem
Mini charlotte
Solony karmel
Sundae z malinami
Owoce w syropie
Pischinger
Ryż zapiekany
Ryż z owocami


Zobacz również:

Mazurek kajmakowy


MAZURKI
Mazurek czekoladowy

Prosty do wykonania, z ciasta kakaowego i gotowej masy kajmakowej, wymieszanej z ciemną czekoladą. Aromatyczny, udekorowany suszonymi śliwkami, rodzynkami i skórką pomarańczową. Można go upiec w jednej większej formie (około 30 cm x 21 cm) lub dwóch mniejszych np. podłużnych około 32 cm x 8 cm.





Ciasto:
• 250 g mąki
• 160 g masła
• 100 g cukru pudru
• 2 żółtka
• 2 łyżki kakao

Masa czekoladowa:
• 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej (lub krówkowej, lub też słodzonego mleka skondensowanego, już ugotowanego)*
• 1/2 tabliczki ciemnej czekolady deserowej
• 3 łyżki mleka

Dekoracja:
• smażona w cukrze skórka pomarańczowa oraz rodzynki i suszone śliwki (namoczone 10 minut w winiaku lub w gorącej wodzie)


Wykonanie:
Masło rozcieram mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodaję mąkę, mieszam. Dodaję 2 łyżki chłodnej wody zmieszane z kakao, dokładanie łączę z ciastem. Formuję kulę, owijam folią i wkładam na godzinę do lodówki.
Formę wysmarowuję masłem, oprószam bułką tartą, wykładam cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm) i piekę przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Rozsmarowuję czekoladową masę kajmakową: 1/2 puszki masy mieszam z rozpuszczoną połową czekolady i 3 łyżkami mleka. Składniki masy łatwiej się połączą jeśli będą podgrzane, rozpuszczane np. w kąpieli wodnej.
Dekoruję smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi śliwkami.

* Przygotowanie czekoladowej masy kajmakowej, w przypadku skondensowanego słodzonego mleka niegotowanego (niebieskie opakowanie): Puszkę z mlekiem wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Wyjąć, odczekać, aż trochę ostygnie, otworzyć. Wymieszać z ciemną czekoladą deserową w kąpieli wodnej.

Przepis na smażoną w cukrze skórkę pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation