Kuchnia

kulinaria

Kurczak po francusku z pieczarkami i śmietaną - PrzyslijPrzepis.pl


Tak podana potrawa z kurczaka szybko się robi i jest po prostu fantastyczna, polecam nawet najbardziej wymagającym

8 - 10 większych podudzi z kurczaka
sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, olej do spryskania
2 pełne łyżki masła klarowanego
350 g małych pieczarek
1 średnia cebula
200 ml. wina białego wytrawnego
300 ml. bulionu z drobiu
100 ml. śmietany 30 %
odrobina posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak po francusku z pieczarkami i śmietaną

image-24yw2fh1. Podudzia posypać przyprawami, skropić lekko olejem, odstawić na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie zrumienić na połowie masła klarowanego.
image-0saoiw02. W płaskim garnku ułożyć mięso, podlać mieszanką wina z bulionem (doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu) tak aby przykryło je do połowy, dusić aż mięso prawie zmięknie.

W trakcie na pozostałym maśle przesmażyć posiekaną cebulę i pokrojone na ćwiartki pieczarki, po odparowaniu dodać je do garnka z pałeczkami drobiowymi.
image-0f047k83. Dusić razem jeszcze z 10 minut, wlać śmietankę i jeszcze chwilę pozostawić na ogniu dla zredukowania sosu.

Wyłożyć na półmisek, polać sosem, oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation