Kuchnia

słodkości

Włoskie ciasto wielkanocne - Wypieki Beaty


Składniki
spód:

200 g mąki
2 łyżki cukru pudru
110 g masła
2 jajka
szczypta soli

masa serowa:

500 g sera ricotta
1 szklanka cukru pudru
skórka starta z jednej pomarańczy
łyżeczka aromatu pomarańczowego
1 łyżka mąki pszennej
4 jajka
50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Wykonanie
spód:

Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń w folię i schłódź w lodówce przez godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 25 cm.
Wyłóż ciastem dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm.
Tortownicę z ciastem umieść w lodówce.

masa:

Zmiksuj razem serek, cukier, mąkę, skórkę z pomarańczy i aromat.
W drugiej misce zmiksuj jajka aż będą puszyste.
Dodaj jajka do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
Wylej masę serową na spód.
Wierzch posyp czekoladą.
Piecz około 50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki. Pozostaw ciasto w piekarniku do wystudzenia.
Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation