Kuchnia

kuchnia

.Mielone w kapuście młodej
Znudziły się wam tradycyjne mielone, gołąbki polecam inny sposób, prosty do przygotowania, mięso mielone w liściu kapusty młodej.
11 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 jajko
• 1 marchew
• 1 torebka ryżu
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżeczka majeranku
• 11 liści kapusty młodej
• 11 łyżek ketchupu pikantnego
• 2 kuli mozzarelli
• 1 papryka czerwona
Sposób przygotowania:
1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, obraną startą na tarce o dużych oczach marchew, dodajemy ryż ugotowany w osolonej wodzie, wyrabiamy masę mięsną.
2. Kapustę obgotowujemy w gorącej wodzie.
3. Na każdym liściu kapusty układamy mięso mielone i rozpłaszczamy w kształcie koła.
4. Kapustę zwijamy w górę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej cienko olejem, łączeniami w dół.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem 30 minut w 180 °C.
6. Następnie wyjmujemy polewamy ketchupem, układamy po plasterku sera mozzarelli i posypujemy drobno pokrojoną paprykę.
7. Zapiekamy jeszcze 10 minut w 180 °C. bez przykrycia.
8. Danie gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation