Kuchnia

kolacja

Pierogi z botwinką i ricottą
CIASTO:

375 g mąki,

1,5 łyżki oleju,

Szczypta soli,

ciepła woda (około ¾ szklanki),

NADZIENIE:

1 pęczek botwinki,

125g sera ricotta,

70g serka mascarpone,

1 łyżka posiekanego koperku,

Sól,

Pieprz,

Cukier,

Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Botwinkę dokładnie płuczemy i osuszamy. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łodygi i liście drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojone buraczki i smażymy do miękkości kilka minut. Dodajemy posiekane liście i łodygi i smażymy jeszcze 2 minuty. Botwinkę studzimy. Serek ricotta mieszamy z serkiem mascarpone i łączymy z przestudzoną botwinką i koprem. Nadzienie doprawiamy do smaku.

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation