Kuchnia

kuchnia

Pikantne tagliatelle z chorizo


Składniki (na 2 porcje):

- makaron tagliatelle (ok 250 g suchego)
- 1 kiełbaska (ok 70 g) chorizo
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki białego wina
- sól
- pieprz
- opcjonalnie chilli lub ostra papryka
- olej rzepakowy
- posiekana natka pietruszki
- tarty parmezan



Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy, aż się zezłoci. Na patelnię dodajemy kiełbaskę pokrojoną na bardzo cienkie plasterki i smażymy razem, aż chorizo nabierze ładnego, przypieczonego koloru. Na patelnię wlewamy wino i smażymy razem, aż odparuje. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie chilli i trzymamy na ogniu, aż sos będzie gorący.

Do gotowego sosu dodajemy makaron i całość mieszamy razem. Podajemy udekorowane tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation