Kuchnia

ciasta

Proste ciasto z krakersami - bez pieczenia - Primi Piatti

Proste ciasto z krakersami – bez pieczenia :

-3 opakowania krakersów

-660 ml śmietanki kremówki 30%

-2 łyżki cukru pudru

-2 łyżeczki żelatyny

-1 puszka gotowej masy kajmakowej (400g)

-100 g migdałów w płatkach



Zamkniętą puszkę masy kajmakowej wkładamy do garnuszka z wodą i podgrzewamy na średnim ogniu około 10 minut – dzięki podgrzaniu łatwiej rozsmarujemy masę na krakersach.

Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy na około 2-3 minuty.

W międzyczasie schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywną masę.

Następnie żelatynę zalewamy 4 łyżkami wrzątku, mieszamy i wlewamy cienką strużką do ubitej masy śmietankowej – cały czas przy tym miksujemy masę.

Blachę o wymiarach 26 cm x 32 cm wykładamy folią aluminiową lub folią spożywczą.

Na blachę układamy ciasno warstwę krakersów.

Na krakersy wykładamy pół masy śmietankowej.

Na masę śmietankową wykładamy znowu krakersy, a na nie pół masy kajmakowej i tak do wyczerpania składników – na wierzchu powinna być masa kajmakowa.

Migdały prażymy na suchej patelni, a gdy przestygną posypujemy nimi ciasto.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na min. 2 godziny – najlepiej na całą noc, wtedy krakersy zmiękną.



Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation