Kuchnia

Przetwory

Relish - przepis | Kulinarne przepisy Olgi Smile
duże opakowanie koncentratu pomidorowego około 330 ml
* trzy lub cztery duże ogórki konserwowe
* garść śliwek w occie
* tyle samo co śliwek, grzybków konserwowych, mogą być pieczarki
* smażone 3 cebulki pocięte w kosteczkę
* dwie papryki pieczone obrane ze skórki
* ostra papryczka chili drobno pocięta
* sól
* pieprz
* oliwa
* w razie potrzeby przegotowana woda lub zalewa ze śliwek
Tym razem również zbytnio się nie przemęczam wbrew pozorom. Do robota kuchennego z wirującym długim nożem wkładam ogórki konserwowe, śliweczki, grzybki, dwie papryki pieczone i obrane ze skórki, papryczkę chili i ząbki czosnku. Krótkimi uderzeniami noże robię bzui bardzo się przyglądając, aby nam się warzywa pocięły a nie zmiksowały na papkę. Przekładam je do miski. W międzyczasie smażę na patelni drobno pocięte cebule z dodatkiem oliwy. W dużej misce mieszam koncentrat pomidorowy z uzyskaną masą warzywną, smażoną cebulą i sowita ilością soli. Jeżeli nasz sos jest zbyt gęsty rozcieńczam go odrobiną octu, przegotowaną woda lub sokiem z pieczonej papryki. Przechowuję w słoiku w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation