Kuchnia

obiadowo

Pieczone ziemniaki prawie Hasselbacki - na ostro

Składniki
3 łyżki masła
4 łyżki oliwy
14 średnich ziemniaków
4-5 plastrów boczku
2 cebule
1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu
1 łyżeczka płatków chili



W rondelku rozpuść masło z olejem.
Nasmaruj blachę lub naczynie żaroodporne odrobiną tłuszczu.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry (możesz zrobić ziemniaki Hasselback nie docinając ich do końca).
Ułóż je w naczyniu lub blaszce, wkładając co 3-5 plastrów ziemniaka cienki plasterek cebuli.
Polej je pozostałym tłuszczem, posyp solą i płatkami chili.
Piecz w piekarniku w temperaturze 190°C przez 1½ godziny.
Boczek pokrój w kostkę lub małe paski i podsmaż na patelni.
Wyjmij ziemniaki z piekarnika, posyp boczkiem i polej wytopionym z niego tłuszczem.
Włóż wszystko do piekarnika na kolejne 30 minut. (jeśli po tym czasie ziemniaki nadal będą surowe, musisz piec dłużej).
Po wyjęciu z piekarnika posyp tymiankiem lub rozmarynem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation