Kuchnia

obiadowo

Kluski śląskie z sosem myśliwskim - Kobieta w
Składniki5-6 pieczarek2 ogórki kiszone1-2 laski kiełbasy myśliwskiej2-3 plastry boczku2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżka mąkisól, pieprz, majeranek1 szklanka bulionu (mięsnego lub mięsno-warzywnego)1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej1 ząbek czosnkuolej
Sos: pieczarki oczyszczamy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy w cienkie plasterki. Ogórki kiszone kroimy w półplasterki, kiełbasę myśliwską w kosteczkę, podobnie jak cebulę i boczek. Ząbek czosnku obieramy, oczyszczamy, rozgniatamy.

6. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy cebulę i kiełbasę, po chwili, gdy cebula się zeszkli, dokładamy rozgnieciony ząbek czosnku, mieszamy, doprawiamy. Całość podlewamy bulionem, dodajemy dwie łyżki koncentratu, mieszamy. Na koniec, gdy zawartość zacznie się gotować, dodajemy pokrojone ogórki. Dusimy wszystko razem pod przykryciem kilka-kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając i pilnując, by nic się nie przypaliło. Na koniec dodajemy łyżkę mąki, mieszamy. Powstałym sosem polewamy kluski śląskie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation