Kuchnia

Przepisy

8. Tostowa zapiekanka

Pyszna zapiekanka z chlebem tostowym z kiełbasą, serem oraz warzywami to idealne danie na kolacje, którem poświęcisz troszkę czasu i włożysz minimum wysiłku w przygotowaniu. Genialne połączenie składników sprawi, że każdy się skusi.
6 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 16 kromek chleba tostowego
• 6 całych jajek
• 10 dag sera żółtego
• 2 pomidory
• 4 ogórki kiszone
• 1 papryka czerwona
• 1 cebula
• 1 papryka żółta
• 5 berlinek
• 1 szk. śmietany 12 %
• 1 łyżeczka oregano
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Osiem kromek chleba tostowego umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego.
2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oregano, sól, pieprz, wlewamy śmietanę i ubijamy ręcznie masę jajeczną.
3. Do masy dodajemy pokroje drobną kostkę warzywa, pokrojone w plasterki kiełbaski oraz żółty ser starty na tarce o dużych oczkach.
4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wylewamy połowę na chleb tostowy.
5. Ponowieni układamy pozostały chleb i wylewamy pozostałą masę jajeczną z warzywami.
6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
7. Śniadanie podane.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation