Kuchnia

Przepisy

7. Sałatka z ogórkiem i kurkumą
Marynowane ogórki z kurkumą, smakują przepysznie a to wszystko zawdzięczamy aromatycznej przyprawie. Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w kuchni, jak również w medycynie. Właściwości kurkumy docenia się przede wszystkim w kuchni azjatyckiej.
18 słoików litrowych
30 minut czas przygotowania


Składniki:

• 10 kg ogórków
• 1 kg marchwi
• 6 szt. cebuli
• 3 łyżki soli
• 5 łyżek przyprawy kurkumy
Składniki na zalewę:
• 2 szk. cukru
• 3 szk. octu 10%
• 2szk. oleju
• 6 listków laurowych
• 20 ziarna pieprzu
• 20 ziarna ziela angielskiego


Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
2. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.
3. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.
5. Wszystkie składniki: ogórki , marchew, cebulę, kurkumę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.
6. Po 2 godz. przekładamy warzywa do słoików.
7. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.
8. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
9. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
10. Gotowe, smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation