Kuchnia

Przepisy

6. Sałatka z ogórkiem i papryką
Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami oraz papryką, idealna jako dodatek do mięsa.
25 słoików litrowych
30 minut czas przygotowania
Składniki:

• 10 kg ogórków
• 2 kg papryki czerwonej
• 1 kg marchwi
• 6 szt. cebuli
• 6 ząbków czosnku
• 3 łyżki soli
Składniki na zalewę:
• 2 szk. cukru
• 3 szk. octu 10%
• 2szk. oleju
• 4 szk. wody


Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w grubsze plastry.
2. Czosnek obieramy, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.
3. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobno paseczki.
4. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.
5. Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, marchew, cebulę, paprykę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.
6. Po 2 godz. przekładamy warzywa do słoików.
7. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.
8. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
9.. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
10. Gotowe, smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation