Kuchnia

słodkości

Ciasteczka cytrynowe z morelami

Składniki:
120g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
80g cukru
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g suszonych moreli – pokrojonych na kawałeczki
skórka starta z jednej sporej cytryny
1 łyżka mleka (niekoniecznie)

1. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 1-2 minuty. Dodać cukier i dalej ucierać przez około 3-4 minuty.

2. Następnie dodać mąkę, skórkę z cytryny i morele, wymieszać rękoma (powstanie gęste ciasto). Jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać 1 łyżkę mleka. Ciasto wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.

3. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać, zachować między ciasteczkami odstępy.

4. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190oC) przez około 14-16 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika zostawić je na blaszce do przestygnięcia na 10-15 minut i dopiero je przenosić na talerzyk.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation