Kuchnia

Przepisy

Potrawka z fasolką i kurczakiem
Bardzo prosta do przygotowania potrawka, odmiana fasolki po bretońsku. Warto wypróbować zawsze jakaś odmiana zwykłego tradycyjnego dania.
7 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• ½ kg fasoli Jaś
• 1 papryka czerwona
• 1 cebula
• 1 papryczka Chili
• 200 g przecieru pomidorowego
• 1 łyżka mąki pszennej
• 2 cm korzenia imbiru
• 2 ząbki czosnku
• Olej do smażenia
• 2 łyżki curry
• Sól
• Szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie.
2. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy curry oraz sól. Mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
3. Do mięsa dodajemy obrane warzywa: drobno pokrojony imbir, czosnek, cebulę, obraną z nasion, pokrojoną w plasterki papryczkę chili, pokrojoną w drobne paseczki paprykę czerwoną. Smażymy dziesięć minut i łączymy z fasolą. Jak jest za mało sosu, można podlać wodą.
4. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy chili, ewentualnie solą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy.
5. Danie gotowe, podajemy z ryżem lub do chleba.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation